ПрАТ “Стрижавський кар’єр”

Код за ЄДРПОУ: 05518894
Телефон: 0 (432) 58-50-23, 57-86-65
e-mail: vaslnvin@gmail.com
Юридична адреса: 23211, Україна, Вінницька область, Вінницький район, смт. Стрижавка, вул. Київська, 1
 
Дата розміщення: 05.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Початок роботи Стрижавського кар"єру вiдноситься до 1927 року.
ВАТ "Стрижавський карєр"- гiрниче пiдприємство по видобуванню сировини для виробництва будiвельного щебеню та каменю бутового. ВАТ "Стрижавский кар'єр" було створено вiдповiдно до наказу Української державної корпорацiї промисловостi будiвельних матерiалiв "Укрбудматерiали" №170 вiд 06 грудня 1993р. "Про корпоратизацiю Стрижавського кар'єру об'єднання "Вiнницькнерудпром" згiдно iз затвердженням Мiнекономiки України строку початку корпоратизацiї Стрижавського кар'єру об'єднання "Вiнницькнерудпром" з 01 грудня 1993 р. у вiдповiдностi з Законом України "Про господарськi товариства", Указу Президента України вiд 15.06.1993р. "Про корпоратизацiю пiдприємств", Положення про порядок корпоратизацiї пiдприємств, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.07.1993р. №508. Вiдповiдно до наказу Української державної корпорацiї промисловостi будiвельних матерiалiв "Укрбудматерiалiв" №30 вiд 21 лютого 1994 року Стрижавський кар'єр об'єднання "Вiнницькнерудпром" було перетворено у вiдкрите акцiонерне товариство шляхом корпоратизацiї. Дата реєстрацiї ВАТ"Стрижавський карєр" - 21.03.1994р., рiшення №98.
12.04.2012 р. з метою приведення дiяльностi товариства у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про акцiонерi товариства", змiнено найменування Вiдкрите акцiонерне товариство "Стрижавський кар"єр" на Приватне акцiонерне товариство "Стрижавський кар"єр".
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Товариство ПрАТ "Стрижавський кар"єр" має цехову структуру, а саме:
-гiрничий цех;
-дробильний цех;
-транспортний цех;
-механiчний цех;
-цех вiдвантаження готової продукцiї;
-цех по виробництву товарного бетону.
Очолює пiдприємство директор. Директору безпосередньо пiдпорядкованi:
-головний iнженер;
-заступник директора по фiнансовому аналiзу;
-головний економiст;
-начальники виробничих цехiв;
-головний бухгалтер.
Головний бухгалтер безпосередньо вiдповiдає за органiзацiю бухгалтерського облiку пiдприємства.
Фiлiй, дочiрних пiдприємств, представництв, вiдокремлених пiдроздiлiв немає.
Змiн в органiзацiйнiй структурi у вiдповiдностi з попереднiм перiодом не було.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 134;
Середня чисельность позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 5;
Чисельностi працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 3;
Фонд оплати працi - 5595 тис. грн.
Фонд оплати працi зменшився вiдносно попереднього року на 485 тис.грн. у зв"язку iз зменшенням кiлькостi працюючих.
Спецiальних та обов'язкових кадрових програм, спрямованих на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв, на пiдприємствi немає.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Емiтент не залежить до будь-яких об'єднань пiдприємств.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Емiтент не проводить спiльну дiяльнiсть з iншими органiзацiями, пiдприємствами, установами.


будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь-якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не поступали.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); При веденнi бухгалтерського облiку та формуваннi фiнансової звiтностi керуватись положеннями та нормами, встановленими Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р. № 996-ХIV та Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку". 3абезпечення безперервностi вiдображення операцiй та достовiрної оцiнки активiв, капiталу та зобов'язань в бухгалтерському облiку. Застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарчих операцiй з урахуванням Iнструкцiї щодо застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарчих операцiй пiдприємств та установ, затвердженої Мiнiстерством фiнансiв України вiд 30.11.1999р. № 291, починаючи з 01.01.2000 р.
Основними засобами вважаються матерiальнi активи, якi утримуються з метою використання їх в процесi виробництва, надання послуг, оренди iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних функцiй, очiкуваний строк використання яких перевищує 1 рiк та їх вартiсть становить бiльш нiж 2500 грн.
Облiк основних засобiв здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО №7.
Нарахування зносу (амортизацiї) по основних засобах, якi використовуються в дiяльностi, товариство проводило прямолiнiйним методом (наказ про облiкову полiтику №01-АВ вiд 05.01.2011 року), використовуючи норми амортизацiйних вiдрахувань, якi передбаченi Податковим Кодексом України. Нарахування амортизацiї в бухгалтерському облiку проводиться щомiсячно. Обєкти основних засобiв вилучаються iз активiв у разi їх вибуття, продажу, безоплатної передачi або невiдповiдностi критерiям визнання активом.
Матерiальнi активи зi строком корисностi бiльш нiж 1 рiк та вартiстю до 2500 грн. вважаються малоцiнними матерiальними активами. Нарахування амортизацiї за цими активами здiйснюється за методом нарахування в першому мiсяцi використання об'єкту в розмiрi 100% його вартостi.
Бухгалтерський облiк нематерiальних активiв ведеться за групами, згiдно плану рахункiв. Амортизацiя нематерiальних активiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Запаси визнаються активом, якщо iснує ймовiрнiсть того, що товариство отримає в майбутньому економiчну вигоду, повязану з їх використанням, та їх вартiсть може бути достовiрно визначена. Первiсною вартiстю запасiв є собiвартiсть запасiв, яка включає витрати на придбання та доставку, суми непрямих податкув у звязку з придбанням запасiв, якi не вiдшкодовуються товариству. Первiсна вартiсть запасiв, придбаних у результатi обмiну, одержаних безоплатно, визначається згiдно П(С)БОО9. Первiсна вартiсть запасiв, вироблених на пiдприємствi, визначається згiдно П(С)БО6. При реалiзацiї запасiв їх оцiнка здiйснюється по методу iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв згiдно п. 17 П(С)БО9. Iнвентарiзацiя запасiв проводиться не рiдше одного разу на рiк.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається вiдповiдно до П(С)БО №10 за чистою вартiстю реалiзацiї, тобто за виключенням резерву сумнiвних боргiв, який розраховується прямим методом на пiдставi аналiзу кожного дебiтора.
Доходи вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт, послуг визнаються на дату вiдвантаження продукцiї або надання послуг. Оцiнка доходiв проводиться вiдповiдно до П(С)БО №15.
Витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку разом зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань, а в Звiтi про фiнансовi результати разом з доходами для отримання яких цi витрати понесенi.
Класифiкацiя витрат на виробництво проводиться вiдповiдно до П(С)БО №16.
Класифiкацiя адмiнiстративних та збутових витрат здiйснюється за П(С)БО №16.
3мiни облiкової полiтики, виправлення помилок та вiдображення подiй, що сталися пiсля дати балансу, проводиться вiдповiдно до П(С)БО №6.

Станом на 31 грудня 2015р. на балансi товариства облiковуються iншi фiнансовi iнвестицiї в сумi 339 тис. грн.
а) ТОВ «Стрижавський гранiт» (код ЄДРПОУ за 35778005) 22,945% Статутного капiталу
б) ТОВ «Торговий дiм «Стрижавський кар’єр» (код за ЄДРПОУ 35559015) 99,0% Статутного капiталу.
Фiнансовi iнвестицiї первiсно оцiненi i вiдображенi в бухгалтерському облiку за собiвартiстю згiдно вимог п. 4. П(С)БО 12 «Фiнансовi iнвестицiї», затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.04.2000р. № 91 зi змiнами та доповненнями.

Облiкова полiтика на протязi 2015 року не змiнювалась.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основним видом дiяльностi товариства є:
- переробка сировини, виробництва будiвельного щебеню та каменю бутового;
- виробництво товарного бетону та бетонних виробiв;
- оптова торгiвля будiвельними матерiалами;
- надання транспортних та iнших видiв послуг.
Споживачами продукцiї є населення, пiдприємства та органiзацiї мiста, областi. Продукцiя реалiзується залiзничним транспортом в межах України та в Росiйську Федерацiю.
Пiдприємство виробляє щебiнь, вiдсiв та камiнь з мiгматитових порiд:
- щебiнь фракцiї 5*10 мм, 5*20 мм, 20*40 мм та нефракцiйний;
- вiдсiв фракцiї 0-5 мм;
- камiнь.
З метою розподiлення виробничого процесу, основним видом дiяльностi пiдприємства в 2015 роцi було переробка гранiту, вiдвантаження та транспортування мiнеральної сировини до прийомного бункера дробильно-сортувального заводу. Реалiзацiя гранiтної продукцiї по самовивозу проводиться на умовах франко - склад покупця, реалiзацiя залiзничним транспортом в межах України та на експорт згiдно договорiв.
По технiчним характеристикам продукцiя задовольняє всiм вимогам щодо щебеню для використання при будiвництвi дорiг, житловому та промисловому будiвництвi, для виробництва залiзо - бетонних конструкцiй. Вiдповiднiсть видобутої i виробленої продукцiї стандартам України:
- ГОСТ 23845 - 86 Породи гiрськi скельнi для виробництва щебеню для будiвельних робiт;
- ДСТУ БА.1.1-56-94 Гiрськi породи для виробництва нерудних будiвельних матерiалiв.
- ДСТУ Б.В.2.7-75-98 Щебiнь та гравiй природнi для будiвельних матерiалiв, виробiв, конструкцiй та робiт
Технiчнi умови.
- ДСТУ Б.В.2.7-32-95 Пiсок природнiй для будiвельних матерiалiв, виробiв, конструкцiй та робiт. Технiчнi умови.
- ГОСТ 26193-84 Матерiали з вiдсiвiв дроблення вивержених гiрських порiд для будiвельних робiт. Технiчнi умови.
- ТУ 21-10-69-89 Камiнь бутовий. Технiчнi умови Росiї.
- ГОСТ 7392-85 Щебiнь з природного каменю для баластного слою залiзничної колiї. Технiчнi умови ГОСТ 8267-93 (1996, з змiн. 1 1998) Щебiнь i гравiй з твердих гiрських порiд для будiвельних робiт. Технiчнi умови.
- ГОСТ 9757-90 Гравiй, щебiнь i пiсок штучнi, пористi. Технiчнi умови.
Щебiнь одержують шляхом дроблення мiгматитових порiд на дробильно - сортувальному заводi, що має 3 стадiї дроблення, шляхом сухого гравiтацiйного грохотування. Вихiдна сировина - мiгматити, якi добуваються на 4-5 добувному горизонтi кар'єру.
Товариство користується земельною дiлянкою площею 22,08 га, на яку оформлений Державний акт на право постiйного користування землею I-ВН № 002049, виданий Вiнницькою районною радою народних депутатiв. В користуваннi знаходяться двi дiлянки загальною площею 9,1970 га, якi оформленi Договiром оренди вiд 19 червня 2008 року, укладеним з Вiнницькою райдержадмiнiстрацiєю.
За звiтний перiод пiдприємство проводило оновлення основних засобiв шляхом придбання нових як за власнi кошти, так i за рахунок залучення кредитних коштiв.
В травнi 2007 року на пiдприємствi змонтовано та введено в експлуатацiю бетоннiй вузол по виробництву товарного бетону фiрми ELLKON. Продуктивнiсть бетонного вузла становить 50 куб м за рiк, режим роботи - 6 днiв в тиждень, досягнута виробнича потужнiсть - 486 куб м за змiну. Бетонний вузол обслуговує 4 автомобiля КАМАЗ АБЗ 7 - мiксер, з об'ємом перевозки 7м3. Штатна кiлькiсть працiвникiв бетонного вузла - 10 чол. На сьогоднiшнiй день бетоннiй вузол випускає товарний бетон бiльше 12 рецептур та бетонних розчинiв бiльше 10 рецептур. Цiнова полiтика на товарний бетон формується по маркетинговим даним в залежностi вiд марки бетону та його компонентiв.
Пiдприємством в 2008 роцi придбано обладнання та налагоджено виробництво фундаментних бетонних блокiв марки ФБС 24.4.6-т, ФБС 24.5.6-т
В 2007 роцi керiвництвом ВАТ "Стрижавський кар’єр", в цiлях технiчного переоснащення, нарощення потужностi виробництва, оновлення технологiчного обладнання (рiвень зносу основних засобiв на кiнець 2007 р. складав 65,45%), було прийнято рiшення про придбання дробильно– сортувальної установки по виробництву щебеню. За перiод 2008-2009 р.р. було ввезено, проведено монтаж обладнання дробильно - сортувальної установки виробництва «SANDVIK» та проведенi будiвельнi - монтажнi роботи. Нове обладнання було введено в експлуатацiю в листопадi 2009р. Капiтальнi iнвестицiї склали 43939 тис. грн. (без ПДВ). Придбання та введення в дiю нових потужностей дало можливiсть збiльшити об’єми виробництва щебеневої продукцiї в 2 рази – 1-1,3 млн. тонн в рiк, та забезпечує випуск щебеню євро фракцiй та кубовидного щебеню.
За 2012 рiк виробництво становило:
- бетону 16 859 куб.м
- гiрничої маси 733,2 тис. тонн,
- щебеню -364,2 тис. тонн,
- вiдсiву-246,5 тис. тонн
Освоєно виробництво нових фракцiй щебеню- фракцiї 5*10, та фракцiї 10*20 на обладнаннi дробильно- сортувальної установки <Сандвiк>.
За 2013 рiк виробництво становило:
- бетону 16,1 тис. куб.м
- щебеню -546 тис. тонн,
- вiдсiву-397,6 тис. тонн
За звiтний 2014 рiк виробництво становило:
- бетону 15,8 тис. куб. м
- щебеню -569,6 тис. тонн,
- вiдсiву – 412,3 тис. тонн
За звiтний 2015 рiк виробництво становило:
- бетону 17,3 тис. куб. м
- щебеню -346,2 тис. тонн,
- вiдсiву – 224,9 тис. тонн

Найбiльшi постачальники в 2015 роцi:
- Пiвденно-Захiдна залiзниця ДТГО - послуги залiзницi по перевезенню вантажiв, 14,2%
- ТОВ «Адiс», Вiнниця - ПММ, 5,7%
- ТОВ «Стрижавський гранiт» - сировина i матерiали, 16,1%
- ТОВ «Еллай», м. Миколаїв - матерiали, запаснi частини ДСУ «Сандвiк», 7,9%
- ТОВ «Зодчий», м. Ладижин, Вiнницька область – поставка цементу, попередня оплата, 9,7%
- ТОВ «ВОГ РIТЕЙЛ» ПММ 2,6%
- ПрАТ Вiнницяобленерго – електроенергiя, попередня оплата, 4,4%
- ТОВ «Подiллякомункомплект» – послуги механiзмiв по розробцi негабариту, навантаження, 3,8%
- ФОП Семенов В. А., м.Днiпропетровськ – послуги перевезення гiрничої продукцiї, попередня оплата, 1,6%
- ФОП Пiдкалюк Р. П. – послуги крану, навантажувача, 2,7%
- ТОВ «ДК-техно» -послуги обладнання, 2,4%
- ФОП Книш Степан Миколайович - послуги перевезення гiрничої продукцiї, 2,3%
- ТОВ «Спецтехавiресурс». - послуги залiзницi, 1,9%
- ФОП Пiдкалюк Р.П – послуги механiзмiв, 1,8%
- ПП «Гранiт Постач», м.Житомир – поставка пiску, 1,4%
- ФОП Пiдкалюк П.П. - послуги по механiзмiв, 1,5%

Основнi канали збуту – Вiнниця, Вiнницька область, залiзничним транспортом по Українi та в Росiйську Федерацiю
Найбiльшi покупцi за 2015 рiк:
- ТОВ «Комбiнат строительних материалов», Росiя – щебенева продукцiя, 7,1%
- ТОВ «Каскад Будiнвест – бетонна, щебенева продукцiя, 1,6%
- ТОВ «Амбрендо», Росiя – щебенева продукцiя, 6,8%
- ПП «МIКСС» – щебенева продукцiя, 1,5%
- ТОВ «Инко-балт», Росiя – щебенева продукцiя, 3,2%
- ТОВ ВКП "Терези", щебенева продукцiя, 1,8%
- Кiнцевий споживач (готiвковi розрахунки) – щебенева продукцiя, бетон, 7,2%
- ТОВ «Подiллякомункомплект» - щебенева продукцiя, товарний бетон, 3,3%
- ТОВ «Свiмер» – щебенева продукцiя, 5,0%
- ТОВ «Стрижавський гранiт»,– щебенева продукцiя, 4,4%
- ФОП Пiдкалюк Р. П. - щебенева продукцiя, товарний бетон, 1,7%
- ТОВ «Транс Холдiнг», Росiя - щебнева продуцiя, 6,3%
- ФОП Педос К. В. – щебенева продукцiя, товарний бетон, 1,7%
- ТОВ «Шляхбуд» - щебнева продукцiя, 2,8%
- ТОВ «Каскад-Бетон» – бетонна,щебенева продукцiя, 2,7%
- ТОВ «Капiтал Неруд», Росiя – щебенева продукцiя, 6,1%
- ФГ «Холдинг IВС» – товарний бетон, 4,8%

Основнi безпосереднi конкуренти та їхнi переваги:
Назва Переваги Недостатки Цiни
1. ВАТ "Гнiваньський гран. кар'єр" (Вiнницька область): переваги - Близьке розташування до залiзницi; недолiки - Якiсть гранiтної продукцiї нижча; цiни - тi ж;
2. ПАТ "Iванiвський спец кар'єр" (Вiнницька обл.): переваги - Близьке розташування до залiзнницi; недолiки - Бiльша вiддаленiсть до Покупця; цiни - нижчi;

Сезоннiсть доходiв:
Сезоннiсть позначається на реалiзацiї виробленої продукцiї - в зимовий перiод об'єми реалiзацiї нижчi, нiж в iншi мiсяцi.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; ПрАТ "Стрижавский кар'єр" постiйно проводить оновлення основних засобiв.
За 2011рiк сума iнвестицiй на пiдприємствi становила 3964 тис. грн., введено в експлуатацiю основних засобiв та НМА на суму 5264 тис. грн.
В 2011роцi було придбано екскаватор Q&K RH-30-E, завершено будiвництво пандуса, забiйнi автодороги, площадка для складiв зберiгання готової продукцiї для вiдвантаження, проведено ремонт залiзничної пiдїзної колiї, проведено роботи по укрiпленню тунелю над конвеєрами, проведенi капiтальнi ремонти технологiчного та вантажного транспорту (автомобiлi БiлАЗ, КамАЗ).
За 2011рiк списано з балансу пiдприємства основних засобiв на суму 1611 тис. грн.
Пiдприємством було списано зношенi основнi засоби, демонтовано споруди та обладнання пiд забудову та , реалiзованi основнi засоби, що не використовуються в технологiчному процесi.
За 2012рiк сума iнвестицiй на пiдприємствi становила 3561,9 тис. грн., введено в експлуатацiю основних засобiв та НМА на суму 2619,2 тис. грн.
В 2012роцi було введено в експлуатацiю пiдстанцiю 2КТП, систему пиловловлювання, проведено капiтальний ремонт ваги тензометричнi автомобiльнi та конвеєрнi електроннi, завершено будiвництво пандуса, забiйнi автодороги, площадка для складiв зберiгання готової продукцiї для вiдвантаження, проведено ремонт залiзничної пiдїзної колiї, проведено роботи по укрiпленню тунелю над конвеєрами, проведенi капiтальнi ремонти технологiчного та вантажного транспорту (автомобiлi БiлАЗ, КамАЗ, наватнажувачiв).
За 2012рiк списано з балансу пiдприємства основних засобiв на суму 2800,9 тис. грн. Пiдприємством було списано зношенi основнi засоби та реалiзовано основнi засоби.
За 2013рiк сума iнвестицiй на пiдприємствi становила 3148,0 тис. грн., введено в експлуатацiю основних засобiв та НМА на суму 3953,82 тис. грн.
В 2013роцi було придбано ковш на ЕКГ-5; автомобiль легковий КIА, проведено капiтальний ремонт побутового корпусу, завершено будiвництво пандуса ДСУ, забiйнi автодороги, площадка для складiв зберiгання готової продукцiї для вiдвантаження, площадки пiд машини та обладнання, проведено ремонт залiзничної пiдїзної колiї, проведенi капiтальнi ремонти технологiчного та вантажного транспорту (автомобiлi БiлАЗ, КамАЗ, наватнажувачiв), ремонт рампи на вiдвантаженнi залiзничним транспортом.
За 2013 рiк списано з балансу пiдприємства основних засобiв на суму 935 тис. грн. Пiдприємством було списано зношенi основнi засоби та реалiзовано основнi засоби.
За 2014 рiк сума iнвестицiй на пiдприємствi становила 7357,0 тис. грн., введено в експлуатацiю основних засобiв та НМА на суму 8047,8 тис. грн.
В 2014 роцi було придбано:
- в фiнансовий лiзинг навантажувачi фронтальнi Hyundai – 2шт.;
- бульдозер;
- система пилепогашення Шторм;
- насоснi установки;
- електродвигуни.
Проведено капiтальний ремонт побутового корпусу, завершено будiвництво капiтальної огорожi, кар’єрнi автодороги, площадка для складiв зберiгання готової продукцiї, проведено ремонт залiзничної пiд’їзної колiї, ремонт рампи на вiдвантаженнi залiзничним транспортом.
За 2014 рiк списано з балансу пiдприємства основних засобiв на суму 4983 тис. грн. Пiдприємством було списано зношенi основнi засоби та реалiзовано основнi засоби (навантажувачi, екскаватор ЕКГ-5).
За 2015 рiк сума iнвестицiй на пiдприємствi становила 3118,0 тис. грн., введено в експлуатацiю основних засобiв та НМА на суму 2366,0 тис. грн. В 2015 роцi було придбано:
- вiбратор
- твердопаливний котел
Збудовано:
- роздiльну стiну для щебеню №1 i №2
- установку для орошення складу щебеневої продукцiї
Проведено капiтальний ремонт диспетчерської, медпункту, добудовано капiтальну огорожу.

правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Правочини з власниками iстотної участi, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афiлiйованими особами, протягом звiтного року не укладались.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Мiсцезнаходження основних засобiв - територiя ПрАТ "Стрижавський кар'єр".
Товариство визнає основними засобами активи, термiн корисного використання яких перевищує один рiк та вартiстю бiльше 2500 тис.грн.

Бiльшiсть основних засобiв Товариства виробничого призначення-використовуються в процесi його господарської дiяльностi. Середнiй прогнозуємий термiн їх експлуатацiї по групам - будiвлi, споруди та передавальнi пристрої 30-50 рокiв, машини та обладнання 20-30 рокiв, транспортнi засоби 20-30 рокiв, iншi основнi засоби, у тому числi невиробничого призначення 10 рокiв.

Первiсна вартiсть основних засобiв складає 77206 тис.грн, сума нарахованого зносу 36460 тис. грн. Термiн та умови основних засобiв вiдповiдають нормам. Основнi засоби всiх груп використовуються за призначенням.
Ступiнь зносу 47%, ступiнь використання 53%. В 2015 роцi нарахована амортизацiя:
будинки та споруди - 1391 тис. грн., машини та обладнання- 3826 тис. грн., транспортнi засоби-119 тис. грн, iнструменти, прилади, iнвентар – 22 тис. грн., iншi малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 3 тис.грн.
Окреме майно товариства знаходиться в заставi на пiдставi кредитних договорiв з банкiвською установою та договору позики з пов’язаною особою. Вартiсть оформлених у заставу основних засобiв по кредитним договорам банку складає 3398,6 тис.грн.
Вiдповiдно до наказiв №1-К-ОЗ вiд 15.07.2014 року та №2-К-ОЗ вiд 12.08.2014 року товариство перевело основнi засоби, що тимчасово не використовуються на консервацiю, залишкова вартiсть яких складає 315 тис. грн.
Первiсна (переоцiнена) вартiсть повнiстю амортизованих основних засобiв 1479 тис.грн.

Товариство має певнi труднощi, якi пов'язанi з оновленням основних засобiв в результатi вiдсутностi вiльних оборотних коштiв, тому не має планiв з капiтального будiвництва, розширення та модернiзацiї. Мiсцезнаходження основних засобiв за фактичною адресою пiдприємства. Товариство не має iнформацiї стосовно екологiчних питань, якi можуть позначитися на використаннi його активiв.

Товариство здавало в оренду частину примiщення пiд офiс ТОВ "Торговий дiм "Стрижавський кар'єр" (код за ЄДРПОУ 35559015), ТОВ "Стрижавський гранiт" (код за ЄДРПОУ 35778005), ТОВ "Бетон – Центр" (код за ЄДРПОУ 38174311).
ПрАТ "Стрижавский кар'єр" проводить заходи щодо полiпшення навколишнього середовища та екологiчнi заходи. Вiн є платником податку на забруднення навколишнього середовища та платником податку за використання водних ресурсiв.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Iстотними проблемами, якi впливають на дiяльнiсть товариства:
-неплатоспроможнiсть пiдприємтсв;
-вiдсутнiсть обiгових коштiв у товариства, що стримує своєчасно виконувати ремонт технiчного обладнання, придбання необхiдних матерiалив, ПММ. Крiм того, значно впливає на фiнансово-господарську дiяльнiсть пiдприємства податковий тиск. Значне коливання курсу валюти (долара США, швейцарського франку) значною мiрою вплинуло на фiнансовi результати пiдприємства (отриманi збитки) та збiльшило суму довгострокових зобов'язань пiдприємства.
Пiдприємство має значний ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; Протягом 2015 року були нарахованi штрафнi санкцiї
- по акту перевiрки - 84,8 тис.грн. за несвоєчасну сплату податку по надрах;
- за несвоєчасну сплату ПДФО - 87,0 тис. грн.;
- по договору постачання електроенергiї ПАТ СО "Вiнницяобленерго" – 2,4 тис. грн.;
- порушення законодавства про цiннi папери – НКЦПФР – 85,0 тис. грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; ПрАТ "Стрижавський кар"єр" працює на принципах госпрозрахунку. Державне фiнансування вiдсутнє. Фiнансових iнвестицiй не вкладалось. Пiдприємство користується кредитами.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; Укладених, але не виконаних договорiв, ПрАТ "Стрижавський кар"єр" немає. Договора укладенi з споживачами продукцiї виконувались вчасно.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); Пiдприємство планує збiльшення об’ємiв виробництва щебеню та щебневої продукцiїї за рахунок вдосконалення виробничих потужностей дробильно-сортувального заводу – до 1,5 млн. тонн та переоснащення обслуговуючої технiки та технологiчного обладнання для забезпечення сировиною. Збiльшення обємiв виробництва продукцiї орiєнтовано на розширення ринкiв збуту локальним покупцям (м.Вiнниця та Вiнницька область) та по Українi, збiльшення вiдсотку вiдвантаження товару на експорт (Росiя, Молдавiя).
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Дослiдження та розробки на пiдприємствi в звiтному роцi не проводились.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; В 2015 роцi емiтент був задiяний у наступних судових справах:
1. Справа № 902/86/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi вiд 17 березня 2015 р. за позовом: Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Автодортранс". Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Автодортранс" (вул. Тимошенка, 9, м. Київ, 04212, iдентифiкацiйний код 33300720) 44280 грн. боргу, 3518,53 грн. пенi, 393 грн. 3% рiчних, 1827 грн. судового збору.

2. Справа № 902/122/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi 25 березня 2015 р. за позовом: Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Промтехнтранс". Стягнути з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Промтехтранс", вул.Хмельницьке шосе, 3, с.Гуменцi, Кам'янець-Подiльський район, Хмельницька область, 32325 (iдентифiкацiйний код - 05461177) - 444183,49 грн. - боргу, 8883,67 грн. - вiдшкодування витрат пов'язаних зi сплатою судового збору.

3. Справа № 902/900/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi 30 липня 2015 р. за позовом: Приватного пiдприємства "Пiровибухсервiс". Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Приватного пiдприємства "Пiровибухсервiс", код за ЄДРПОУ 32115360 (32307, Хмельницька обл., м.Кам"янець - Подiльський, вул.Вокзальна, 97, кв.11) 53 880 грн. - основного боргу, 41071,22 грн. - iнфляцiйних нарахувань за перiод з 01.12.2013 р. по 17.06.2015 р., 2 546, 38 грн. - 3% рiчних за перiод з 20.11.2013 р. по 17.06.2015 р., 1950,58 грн. судових витрат на судовий збiр.

4. Справа № 902/1045/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi 22 вересня 2015 р. за позовом: Приватного пiдприємства "Пiровибухсервiс". Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Приватного пiдприємства «Пiровибухсервiс» (32307, вул. Вокзальна, 97, кв. 11, м. Кам'янець-Подiльський, Хмельницька область, код за ЄДРПОУ 32115360) 57420 грн.- боргу; 36469,16 грн. - iнфляцiйних втрат; 1907,51 грн. - 3% рiчних; 12484 грн. - штрафу; 2165,61 грн. - витрат зi сплати судового збору.

5. Справа № 902/1089/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi вiд 06 жовтня 2015 р. За позовом ТОВ «ОЙЛ ГРУП ЛТД» про стягнення заборгованостi. Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "ОЙЛ ГРУП ЛТД" (вул. Фанерна, 4, м. Київ, 02160, код ЄДРЮОФОП 31485605) борг в сумi 36893,00 грн., iнфляцiйнi втрати в сумi 17147,92 грн. та витрати по сплатi судового збору в сумi 1782,53 грн

6. Справа № 902/1359/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi 10 листопада 2015 р. за позовом: Фiзичної особи-пiдприємця Книш Степана Миколайовича. Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Фiзичної особи-пiдприємця Книш С.М. ( а/с 17 м. Луцьк, 43020, iдентифiкацiйний код 2113704819) 239342,28 грн. основного боргу, 14298,29 грн. пенi, 3804,61 грн. судового збору.

7. Справа № 902/1298/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi 22 грудня 2015 р. за позовом: Публiчного акцiонерного товариства по газопостачанню та газифiкацiї "Вiнницягаз" Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Публiчного акцiонерного товариства по газопостачанню та газифiкацiї "Вiнницягаз" (пров. Щорса, 24, м. Вiнниця, 21012, код ЄДРЮОФОП 03338649) 3% рiчних в сумi 243,00грн. та пеню в сумi 4873,00 грн. та витрати по сплатi судового збору в сумi 1218,00 грн.

8. Постанова НКЦПФР № 663-ЦД-1-Е вiд 06 травня 2015 року за порушення законодавства, що регулює дiяльнiсть пiдприємства на ринку з цiнних паперiв накладенi штрафнi санкцiї в розмiрi 85000 грн. Справа № 802/3107/15-а постанова Вiнницького окружного адмiнiстративного суду 21 вересня 2015 р. Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Державного бюджету України штрафнi санкцiї у розмiрi 85000 грн.

9. Справа № 902/1267/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi вiд 20 жовтня 2015 р. за позовом: Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "ДМИТРОТЕХ" Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "ДМИТРОТЕХ" (вул. Тернiвська, 4, м. Павлоград, Днiпропетровська обл., 51412, код за ЄДРПОУ 38548247) 240000,00 грн. боргу, 61505,75 грн. пенi, 3096,99 грн. рiчних, 35706,86 грн. iнфляцiйних та 5104,64 грн. у вiдшкодування витрат на сплату судового збору.

10. Справа № 902/797/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi вiд 08 жовтня 2015 р за позовом: Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Торговий дiм ОСОБА_1" Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Торговий дiм Ойл Груп" (вул. Здолбунiвська, буд. 3-а, офiс 4, м. Київ, 02081, код ЄДРПОУ 36272859) 45364,76 грн. боргу та 1827,00 грн. у вiдшкодування витрат на сплату судового збору.

11. Справа № 902/1375/15 Рiшення Господарського суду Вiнницької областi вiд 05 листопада 2015 р. за позовом: товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Цемакс" Стягнуто з ПрАТ "Стрижавський кар’єр" на користь товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Цемакс" (вул. Чапаєва, 7-б, м. Київ, 01030;, код за ЄДРПОУ 33945935) 121866,50 грн. основного боргу, 29812,92 грн. пенi, 1518,66 грн.- 3% рiчних, 7461,09 грн. витрат на правову допомогу (оплату послуг адвоката) та 2297,97 грн. вiдшкодування витрат зi сплати судового збору.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Аналiз показникiв фiнансового стану ПрАТ «Стрижавський кар’єр» станом на 31.12.2015р.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
№ п/п Показники Формула розрахунку ПОКАЗНИКИ Норматив
показника на 31.12.14р. на 31.12.15р.
_____________________________________________________________________________

1. Коефiцiєнт ряд 1165 ф.1
абсолютної ------------------- 0,01 0,00 0,25 – 0,5
лiквiдностi ряд 1695 ф.1
Даний коефiцiєнт показує , яка частина поточних зобов’язань може бути погашена
негайно. Нормативне значення коефiцiєнта абсолютної лiквiдностi повинно бути не
меншим 0,25– 0,5, фактично-0,000, що свiдчить про неспроможнiсть негайного погашення короткострокових зобов’язань.

2. Коефiцiєнт ряд 1195 ф.1
загальної ------------------- 1,04 0,50 1,0 – 2,0
лiквiдностi ряд 1695 ф.1
( коеф. покриття)

Коефiцiєнт покриття дає загальну оцiнку лiквiдностi активiв , показуючи скiльки
гривень поточних активiв товариства припадає на одну гривню поточних зобов'язань. Критичне значення коефiцiєнта покриття прийняте рiвним 1, фактично – 0,50, що свiдчить про неможливiсть пiдприємства погашати поточнi зобов'язання.

3. Коефiцiєнт ряд 1495 ф.1
фiнансової ------------------ -1,87 -3,52 0,25 – 0,5
стiйкостi ряд 1300 ф.1

Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi показує питому вагу власного капiталу в загальнiй
сумi засобiв, авансованих в його дiяльнiсть. Чим вище значення цього коефiцiєнта, тим
бiльш фiнансово стiйке, стабiльне i незалежне вiд кредиторiв пiдприємство. Показник коефiцiєнта фiнансової стiйкостi мiнусовий, що означає вiдсутнiсть фiнансової стiйкостi товариства.

4. Коефiцiєнт ряд 1595+ ряд 1695 ф.1
структури капiталу ----------------------------- -1,53 -1,28 0,5 - 1,0
( фiнансування) ряд 1495 ф.1

Даний коефiцiєнт характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучення засобiв. Значення даного коефiцiєнта зi знаком мiнус свiдчить про значну залежнiсть пiдприємства вiд iнвесторiв i кредиторiв, тобто про слабку фiнансову стiйкiсть товариства.


Протягом звiтного року товариство отримало збиток в сумi 114660 тис. грн. в тому числi вiд операцiйної дiяльностi - 105386 тис. грн., вiд фiнансової дiяльностi – 9238 тис. грн., це в свою чергу призвело до збiльшення непокритого збитку на кiнець звiтного перiоду.
Одним iз найважливiших показникiв, що вiдображають здатнiсть товариства платити за своїми поточними зобов’язаннями є коефiцiєнт загальної лiквiдностi (покриття). Зазначений показник в порiвняннi з минулим роком зменшився, та не досягає нормативних значень i свiдчить про те що, товариство не в змозi негайно погасити поточну заборгованiсть.
Рiзке зростання заборгованостi за кредитними коштами обумовлене гiперiнфляцiйними процесами та рiзким знецiненням нацiональної валюти по вiдношенню до iноземних валют протягом 2015 року. Зазначенi фактори спричинили погiршення показникiв фiнансового стану, зокрема рiзке зменшення чистих активiв товариства. Варто зазначити, що власний капiтал товариства, тобто його чистi активи мають вiд’ємне значення. Вiд’ємне значення чистих активiв на кiнець звiтного перiоду значно збiльшилось, що може свiдчити про негативну динамiку роботи товариства у поточному роцi.
Показники фiнансової стiйкостi вказують на залежнiсть товариства вiд зовнiшнiх кредиторiв. У товариства вiдсутнiй власний оборотний капiтал, який дозволив би йому вiльно маневрувати (використовуватися) в його господарськiй дiяльностi.
Iнформацiя про результати фiнансово - господарської дiяльностi емiтента за останнi три роки: чистий збиток 8813 тис.грн., за 2013 рiк непокритий збиток 39564 тис. грн., чистий прибуток 16962 тис.грн., за 2014 рiк непокритий збиток 137949 тис. грн., чистий збиток 97669 тис.грн., за 2015 рiк непокритий збиток 11660 тис. грн.
Погiршення показникiв фiнансового стану товариства пов’язане iз кризовими явищами в економiцi країни взагалi i в сферi валютного регулювання, зокрема. Рiзке знецiнення нацiональної валюти спричинило здорожчання отриманої у позику валюти за рахунок утворення курсових рiзниць.
В цiлому фiнансовий стан Товариства на звiтну дату не стiйкий, не стабiльний.